Over mij

Mijn naam is Jos Maas (1963) en ik leid sinds 2008 Stap verder. Hoewel Stap verder een eenmansbedrijf is, wordt er veel samengewerkt met andere bedrijven en deskundigen op het gebied van coaching, behandeling, autisme, onderwijs, gezondheidszorg, seksualiteit, levensloopbegeleiding, mindfulness en jobcoaching.

Ik vind het erg belangrijk om altijd in ontwikkeling te blijven. Na mijn HBO cultureel werk heb ik diverse trainingen gevolgd op het gebied van management, resultaatgericht coachen, advanced management programs, NMI erkend mediator opleiding, jobcoaching voor mensen met autisme, diverse trainingen over autisme en RET. Daarnaast heb ik meer dan dertig jaar ervaring met mindfulness door trainingen in binnen- en buitenland. In de praktijk gebruik ik mijn kennis over mindfulness door het aanbieden van trainingen. Ook is de methode van mindfulness continu doorweven in de manier waarop ik cliënten benader en help.

Mijn loopbaan begon als A verpleegkundige (BIG nr. 39006590130) in het Catharina ziekenhuis. Daarna stond ik aan de wieg bij de eerste opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers in Nederland. Ik heb mede vormgegeven aan de opvangmethodiek en heb hierin landelijk trainingen gegeven. Vervolgens heb ik dertien jaar een leidinggevende functie gehad op verschillende AZC’s in Noord-Brabant. Omdat ik meer behoefte had aan direct contact en het mij voldoening geeft om mensen een stap verder te brengen, heb ik in 2008 de stap gezet om een eigen praktijk te starten in coaching, training, en begeleiding.

In de loop van de jaren ben ik me steeds meer gaan richten op mensen met autisme. Gelijkwaardigheid is daarbij een uitgangspunt, vriendelijkheid en mededogen zijn voorwaardes. Goed luisteren, en echt begrijpen wat iemand zegt, staan voor mij centraal om anderen een stap verder te laten zetten.

Stap verder is gericht op de sterke kanten van ieder mens. Daar zitten de mogelijkheden. Daarnaast is er aandacht voor het versterken van de zwakkere kanten. Als coach probeer ik anderen te helpen door hen evenwichtig, betrokken, constructief, doelgericht en met humor te benaderen. Afhankelijk van de vraag put ik uit mijn kennis en ervaring. Diagnoses zijn hierbij richtingaanwijzers, die hooguit duidelijk kunnen maken in welke richting je moet zoeken, maar weinig zeggen over een persoon op zich. Iedereen is uniek, en een label is nooit genoeg om een persoon te omschrijven. Elke cliënt heeft specifieke, individuele behoeften en ik probeer hierop in te spelen door mogelijkheden duidelijk te maken, hulp te bieden in het maken van keuzes en waar nodig taken over te nemen. Ik wil mensen helpen om mee toe doen in de maatschappij op de manier die zij graag willen.