Mindfulness

“If you want to understand your mind, sit down and observe it”
- Anagarika Munindra
Piekeren, stress, gevoeligheid voor prikkels, lichamelijke kwaaltjes zonder aanwijsbare redenen: het zijn allemaal gebeurtenissen die je lijken te overkomen. Met mindfulness leer je op een open, niet oordelende en milde manier naar je geest te kijken. Om te onderbreken waar je mee bezig bent. Om vertrouwd te raken met wat er binnen in je afspeelt. Om het vermogen tot ontspannen te leren kennen en leren omgaan met spanning. Om te voorkomen dat je negeert wat je voelt, maar ook voorkomen dat je overspoeld wordt door emoties.

In de training mindfulness voor mensen met Autisme leer je diverse manieren om je aandacht te richten naar je lichaam, gevoel, gedachten, waarnemingen en patronen. Door oefening leer je welke methode het beste bij jou past. Afhankelijk van de groep worden er andere accenten gelegd.

Je leert dat verandering een basisgegeven van het leven is. Een basisgegeven dat verder gaat dan het weten dat het weer verandert, dat seizoenen wisselen. Dat ook pech, ongemak en ander leed bij het leven hoort en dat het vooral belangrijk is wat werkbare, nuttige, of heilzame manieren zijn om te werken met onvermijdelijk leed. Werken met mindfulness geeft je een alternatief om naar jezelf en je omgeving te kijken De volgende onderwerpen komen zeker aan bod:
  • Ademhaling
  • Body scan
  • Meditatie
  • Zintuiglijke waarneming
  • Aanwezig zijn in het moment
  • Helpende en tegenwerkende gedachten
  • Stress
  • Gevoelens
Het wordt een training mindfulness genoemd en geen cursus. Met een cursus krijg je theoretische inzichten. Met een training ga je zelf ook thuis oefenen. De theorie wordt goed uitgelegd. Doordat we met een kleine groep werken, krijg je genoeg mogelijkheden je vragen te stellen. Daarnaast ontvang je wekelijks een mail zodat je het op eigen tempo kunt nalezen.

Jos Maas heeft vanaf 1991 ervaring met mindfulness. Hij heeft les gekregen van leraren uit meerdere landen. Deze ervaringen weet hij te vertalen naar bruikbare adviezen. Hij heeft inzicht, is toegankelijk en heeft een persoonlijke benadering. Dat met verhalen en gevoel voor humor.